Ziarele din Iran îl laudă pe atacatorul lui Salman Rushdie: „De 1.000 de ori bravo”, „Mâinile lui trebuie sărutate”

Mai multe ziare ultraconservatoare iraniene l-au lăudat sâmbătă pe atacatorul care l-a înjunghiat pe scriitorul Salman Rushdie, al cărui volum „Versetele satanice” i-a atras condamnarea la moarte printr-o fatwa emisă în 1989 de Iran.

Iranul nu a avut deocamdată nicio reacție oficială la atacul impotriva scriitorului, care a fost înjunghiat vineri în gât și și piept, la un eveniment literar care a avut loc în statul New York.

Totuși, ziarul ultraconservator Kayhan, al cărui redactor-șef este numit de ayatollahul Ali Khamenei, a scris:

„De 1.000 de ori bravo… persoanei curajoase și supuse care l-a atacat pe apostatul și răul Salman Rushdie în New York”.

„Mâinile bărbatului care a sfâșiat gâtul dușmanului lui Dumnezeu trebuie sărutate”, a mai scris ziarul, potrivit Reuters.

Liderul revoluției islamice din 1979, fostul ayatollah Ruhollah Khomeini, e emis în 1989 o fatwa, un act religios prin care le cerea musulmanilor din întreaga lume să-l ucidă pe scriitorul de origine indiană, după ce cartea lui „Versetele satanice” a fost condamnată ca blasfemie, ceea ce l-a forțat pe Rushdie să se ascundă ani la rând.

Site-ul de știri Asr Iran l-a citat sâmbătă pe Ali Khamenei, care spusese că „săgeata” trasă de Ruhollah Khomeini „își va atinge ținta într-o zi”.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *