Steaua gigantică Betelgeuse a avut o erupție „nemaivăzută”. „A rămas ceva ce nu înțelegem bine”

Steaua gigantică roșie Betelgeuse, una dintre cele mai luminoase stele din constelația Orion, a avut o erupție masivă, cum astronomii nu au mai văzut până acum, relatează CNN.

Betelgeuse a atras atenția pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, când steaua, care strălucește ca o bijuterie roșie, și-a pierdut parțial luminozitatea. Supergiantul a continuat să se întunece în 2020.

Unii oameni de știință au speculat că steaua va exploda ca o supernovă și de atunci încearcă să afle ce s-a întâmplat cu ea.

Acum, astronomii au analizat datele de la Telescopul Spațial Hubble și de la alte observatoare astronomice și cred că steaua a avut o ejecție titanică a masei, pierzând o parte substanțială din suprafața sa vizibilă.

Nu am mai văzut niciodată o ejecție uriașă de masă a suprafeței unei stele. A rămas ceva ce nu înțelegem bine, a spua Andrea Dupree, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, Massachusetts.

„Este un fenomen cu totul nou pe care îl putem observa direct și putem afla detaliile de suprafață cu Hubble. Urmărim evoluția stelară în timp real”, a adăugat ea.

Soarele nostru experimentează în mod regulat ejecții de masă coronală, prin care eliberează părți din atmosfera sa exterioară, cunoscută sub numele de coroană. Dacă aceste explozii solare lovesc Pământul, pot avea un impact asupra rețelelor de comunicații prin satelit și a rețelelor electrice.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *