Oct 24, 2021
Apărând ca un deja-vu pentru pentru utilizatorii de imprimante obișnuiți cu „defectarea” cartușelor după un anumit număr de pagini, producătorul Epson este și acuzat de sabotarea imprimantelor prin programarea unui interval de uzură, după care echipamentul refuză pur și simplu să mai funcționeze.
Concret, Epson ar fi introdus la nivel de firmware o funcție de „uzură” automată, care odată atinsă se manifestă prin inducerea defectării artificiale, cu sau fără o cauză fizică. Astfel, chiar dacă imprimantele low-cost livrate de Epson reușesc cumva să treacă de problemele uzuale, cum ar fi înfundarea cartușelor sau deteriorarea mecanismului de alimentare cu hârtie, producătorul ar fi introdus un mecanism care asigură „decesul” inevitabil al imprimantei respective, dacă este folosită prea mult și totuși nu se strică din cauza „naturale”.
ERROR
O mică parte dintre consumatorii nemulţumiţi se vor alătura acestor procese colective, solicitând despăgubiri. Însă per total, producătorul echipamentului are mult mai mult de câştigat de pe urma folosirii haotice a sistemelor DRM, blocarea consumabilelor și sabotarea prin firmware a echipamentelor pe care utilizatorii le-au plătit integral.
În cazul de față, mesajul de eroare este pentru tampoanele cu burete folosite pentru colectarea de cerneală în exces. Acestea se activează la fiecare pornire a imprimantei și au rolul de curățare a cartușelor. Pornind de la o dimensiune cunoscută a respectivilor bureți și cantitatea medie de cerneală absorbită, „uzura” imprimantei poate fi stabilită pe baza numărului de porniri succesive, indiferent de numărul paginilor imprimate la fiecare utilizare. Potrivit Epson, deteriorarea tampoanelor de curățare a cartușelor (prin uzură fizică sau saturarea cu cerneală) poate duce la deteriorare imprimantei în sine. Așa că, după un anume interval de timp, echipamentul încetează, preventiv, să mai funcționeze. Însă cauza nu este imediat aparentă utilizatorilor și oricum, implicând o vizită costisitoare la un centru de service autorizat Epson, operațiunea echivalează cu scoaterea forțată din uz a echipamentelor ieșite din garanție.
Pe lista imprimantelor Epson predispuse la defectare programată, pe motivul saturării bureților folosiți la curățarea cartușelor intră mai multe modele low-cost de generație relativ recentă, precum Epson L130, L220, L310, L360 și L365, însă ar putea cuprinde multe alte modele cu vechime de cel puțin cinci ani. Lista cuprinde inclusiv seriile Epson EcoTank, vândute în număr mare folosind promisiunea reîncărcării pe bani puțini și durată de viață pe termen lung a echipamentului.
Există deja videoclipuri pe YouTube care arată utilizatori Epson înlocuind manual aceste tampoane de cerneală, pentru a-și readuce imprimantele la viață. Încercând să fenteze eventuale acțiuni în instanță, compania oferă și un utilitar de resetare a tamponului de cerneală, disponibil însă doar pentru platforma Windows, care poate prelungi durata de viață a imprimantei pentru o perioadă scurtă de timp. Fără a renunța la „decesul” pre-programat, Epson a prevăzut folosirea acestui utilitar o singură dată, ulterior, imprimanta solicitând reparare într-un centru de service autorizat, sau înlocuirea completă.