Rusia controlează resurse naturale-cheie ale Ucrainei în valoare de peste 12 trilioane de dolari

Rusia controlează acum resurse naturale-cheie ale Ucrainei în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari, inclusiv zăcăminte de combustibili și minerale, potrivit unei analize realizate de compania canadiană SecDev pentru The Washington Post.

Dacă Kremlinul ar reuși să anexeze zonele ucrainene cucerite în timpul invaziei, Kievul ar pierde aproape două treimi din depozitele sale, se arată în raport, lăsând țara fără pilonii săi economici esențiali.

Pe baza analizei SecDev a 2.209 zăcăminte, Moscova controlează 63% din cărbunele Ucrainei, 11% din petrol, 20% din gazele naturale, 42% din metale și 33% din pământurile sale rare, inclusiv minerale-cheie precum litiul, relatează Business Insider.

O parte din acestea au fost confiscate în timpul anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 sau în timpul războiului cu separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

De începurtul invaziei ruse în Ucraina, în februarie, Rusia a preuat însă controlul și asupra altor fortărețe economice ale țării.

Rusia a confiscat 41 de zăcăminte de cărbune, 27 de situri de gaze naturale, 14 situri de propan, nouă zăcăminte de petrol, șase zăcăminte de minereu de fier, precum și mai multe situri de titan, zirconiu, stronțiu, litiu, uraniu și aur.

Deși Ucraina este cunoscută mai mult ca exportator de cereale, raportul arată că țara deține, de asemenea, 117 dintre cele mai utilizate 120 de minerale și metale, fiind în același timp o sursă importantă de combustibili fosili.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *