Noul virus Langya găsit în China ar putea fi "vârful aisbergului" pentru agenții patogeni încă nedescoperiți, spun cercetătorii

Noul virus detectat în China, numit Langya, arată cât de ușor pot trece virusurile de la animale la oameni, avertizează oamenii de știință. Este doar vârful aisbergului pentru agenții patogeni, spun ei, susținând că este nevoie ca acest nou virus, chiar dacă nu va provoca următoarea pandemie, să fie supravegheat cu mai multă atenție, scrie CNN.

Peste 30 de persoane din China s-au infectat cu un virus recent identificat care face parte din aceeași familie cu virusurile mortale Nipah și Hendra. Precum SARS-CoV-2, virusul care provoacă sindromul Covid-19, noul virus numit Langya a fost cel mai probabil transmis la oameni de la animale, potrivit oamenilor de știință.

Henipavirusul Langya (LayV) a fost prima dată detectat în provinciile nord-estice Shandong și Henan la finalul anului 2018, dar a fost identificat oficial abia săptămâna trecută de oamenii de știință, informează The Guardian. Cercetătorii au descoperit Langya în mai mult de un sfert dintre cei 262 de chițcani testați, “o constatare ce sugerează că chițcanul ar putea fi un rezervor natural [al virusului]”.

Langya a fost depistat și la 2% dintre capre și 5% dintre câinii testați. Când infectează un om, virusul Langya provoacă simptome precum febră, oboseală, tuse, pierderea apetitului și dureri musculare. Toți pacienții tratați au avut febră, iar unii dintre ei au părut să sufere de afecțiuni ale ficatului și rinichilor și au dezvoltat anomalii ale celulelor sanguine. Până acum, niciun om nu a murit după ce s-a infectat cu Langya.   

Nu se știe încă dacă virusul poate fi transmis de la un om la altul. Majoritatea cazurilor de până acum s-au înregistrat în rândul fermierilor și al unor muncitori de la o fabrică. Oamenii de știință au studiat Langya și au descoperit că este un henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice ARN care cuprinde Hendra și Nipah. Virusul Hendra afectează caii și oamenii și a apărut în Australia, iar Nipah a provocat mai multe epidemii în Asia de Sud-Est. Ambele virusuri au fost asociate cu rate mari de deces în rândul oamenilor.

“Subestimăm enorm numărul acestor cazuri în lume, dar acesta (virusul Langya) este doar vârful aisbergului”, a atras atenția virusologul Leo Poon, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong.

Prima cercetare științifică asupra virusului, publicată în New England Journal of Medicine săptămâna trecută, a atras atenția la nivel global din cauza îngrijorării crescute cu privire la apariția focarelor de diverse boli.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *