Unul dintre „oligarhii lui Putin” critică dur invazia Ucrainei. „Nu am nicio intenție să trăiesc într-un buncăr, ca Putin” (BBC)

Boris Mints este unul dintre puținii afaceriști bogați din Rusia care au criticat invazia din Ucraina și pe Vladimir Putin, scrie BBC, asta în ciuda faptului că a fost inclus de Congresul Statelor Unite pe „lista lui Putin” a oligarhilor care au beneficiat de pe urma relației apropiate cu președintele rus.

Majoritatea persoanelor din elita rusă a ales calea tăcerii în privința războiului pentru a evita să devină o țintă a persecuțiilor din partea Kremlinului. Acest comportament are o explicație simplă, potrivit lui Mints: „Tuturor le este frică”. Oricine îl critică pe Putin în public „are motive să se teamă pentru siguranța personală”.

Într-un interviu realizat prin e-mail, Mints a spus pentru BBC că „nu are nicio intenție să trăiască într-un buncăr, ca Putin”.

Miliardarul de 64 de ani, care și-a construit averea prin compania sa de investiții O1 Group, fondată în 2003 și vândută în 2018, a spus că în Rusia „modul obișnuit” de a pedepsi un proprietar de afacere pentru „lipsa de toleranță” pe care o afișează față de regimul de la Moscova este să „îi intenteze un proces penal inventat împotriva afacerii sale”.

„Aceste cazuri penale nu îi afectează doar pe proprietarii afacerii, ci și pe restul familiei și pe angajați”, a povestit Mints. „Orice afacerist independent de Putin este văzut ca pe o amenințare pentru că el sau ea ar putea să finanțeze opoziția sau să contribuie la proteste.”

„Acești oameni sunt percepuți ca pe niște inamici ai lui Putin și, astfel, inamici ai statului”, a explicat Mints.

Mints a avut de înfruntat această situație încă din 2014, când a criticat politicile lui Putin după ce președintele rus a decis să anexeze Crimeea. Mints nu s-a mai simțit în siguranță în Rusia, în special după asasinarea lui Boris Nemțov, și ca atare a părăsit Rusia în 2015 și s-a mutat în Marea Britanie.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *