Taipeiul respinge planul de reunificare al Chinei și face noi exerciții. Oficial: Numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul

Taiwanul respinge modelul „o ţară, două sisteme” propus de Beijing într-o Carte Albă publicată miercuri, a spus joi Ministerul de Externe al insulei autonome.

Numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului, Joanne Ou, relatează Reuters, citată de Agerpres.

China se foloseşte de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi la Taipei ca „scuză pentru a crea o nouă normalitate de a intimida populaţia Taiwanului”, a adăugat Ou.

Beijingul și-a reafirmat angajamentul, printr-un document politic important, de a folosi forța împotriva Taiwanului dacă nu poate prelua controlul „prin mijloace pașnice”.

Guvernul comunist chinez revendică Taiwanul, ca provincie separatistă a Chinei. În Cartea Albă publicată de presa de stat miercuri dimineață, acesta și-a reiterat hotărârea de a anexa Taiwanul prin forță, dacă mijloacele pașnice nu au succes.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile noastre pentru a realiza reunificarea pașnică”, se arată în versiunea oficială în limba engleză a documentului. „Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Documentul oficial nu a dat un termen pentru acest lucru, dar arată: „Nu ar trebui să permitem transmiterea acestei probleme de la o generație la alta”.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *