Oct 24, 2021
O nouă imagine furnizată de telescopul Gemini North prezintă două galaxii care se ciocnesc și care se vor fuziona în cele din urmă. Este o soartă pe care o poate avea și galaxia noastră, Calea Lactee, relatează CNN.
Telescopul Gemini North, situat pe vârful Maunakea din Hawaii, a observat galaxiile în spirală care interacţionează la aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanţă, în constelaţia Fecioarei.
Perechea galactică NGC 4567 și NGC 4568, cunoscută și sub denumirea de galaxii fluture, au început să se ciocnească, deoarece gravitația le atrage împreună. În 500 de milioane de ani, cele două sisteme cosmice își vor finaliza fuziunea pentru a forma o singură galaxie eliptică.
În acest stadiu incipient, cei doi centri galactici se află la 20.000 de ani lumină unul de celălalt, iar fiecare galaxie și-a menținut forma de spirală. Pe măsură ce galaxiile devin mai încurcate, forțele gravitaționale vor duce la mai multe evenimente de formare intensă a stelelor. Structurile originale ale galaxiilor se vor schimba și distorsiona.
În timp, centrii galactici vor dansa unul în jurul celuilalt în cercuri care devin din ce în ce mai mici. Acest dans strâns în buclă va atrage fluxuri de gaz și stele, amestecând cele două galaxii în ceva care seamănă cu o sferă.
De-a lungul milioanelor de ani, această încrengătură galactică va consuma sau dispersa gazul și praful necesare pentru a declanșa nașterea stelelor, determinând încetinirea formării stelelor și, în cele din urmă, încetarea acestui proces.
Studierea coliziunilor galactice și modelarea computerizată au oferit astronomilor mai multe dovezi că fuziunile galaxiilor în spirală creează galaxii eliptice.