O fostă angajată a centralei de la Zaporojie e speriată de ce fac rușii: „Nu înțeleg ce e o centrală nucleară și cum să o controleze”

În timp ce Ucraina și Rusia dau vina una pe alta pentru bombardamentele din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, o fostă angajată de la Zaporojie vorbește despre consecințele acestor atacuri, care ar putea fi catastrofale, relatează NBC: Femeia spune că se teme pentru foștii ei colegi de la centrala din orașul Enerhodar, relatează NBC News.

„Oamenii de acolo sunt foarte triști. Este înfricoșător pentru ei să lucreze acolo”, a spus Aliona, în vârstă de 37 de ani. NBC News nu i-a dezvăluit numele de familie, deoarece încă mai are rude în regiunea Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, și se teme de repercusiuni. De asemenea, soțul ei este în armata ucraineană.

Aliona a spus că nu mai lucrează ca inginer la centrala nucleară de când forțele ruse au capturat-o, în martie. Femeia ține însă legătura cu unii dintre foștii ei colegi de muncă de la centrală, unde lucrau aproximativ 11.000 de oameni înainte de invazia rusă. Numărul angajaților care lucrează în prezent acolo este necunoscut.

„Sunt speriată să știu că ei sunt acolo”, a spus Aliona despre forțele ruse care au preluat controlul centralei, adăugând că nu crede că acestea „înțeleg ce este o centrală nucleară și cum să o controleze”.

„Fac lucruri atât de lipsite de sens încât mă sperie”, a spus ea.

Declarațiile Alionei au venit după ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra centralei din epoca sovietică.

Ucraina a declarat că bombardamentele rusești au lovit centrala vineri și sâmbătă, distrugând mai multe clădiri și crescând riscul de scurgeri de radiații și incendii.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *