Galerie Foto Incendiul uriaș din Cuba încă nu a fost stins. Țara ar putea fi obligată să recurgă la unități plutitoare de stocare a petrolului

Incendiul izbucnit vineri seară la cea mai mare unitate de stocare a petrolului din Cuba s-a transformat, între timp, într-un adevărat infern. Cel puțin un pompier a murit în incendiu, mai multe persoane sunt rănite, iar altele sunt date dispărute, în timp ce dezastrul pare de nestăpânit și amenință să mărească și mai mult factura la importul de combustibil pentru țara insulară săracă, care depinde de petrolul importat pentru orice, de la transport până la electricitate.

Oficialii cubanezi ar putea să fie nevoiți să construiască o unitate de stocare plutitoare, costisitoare, pentru a gestiona importurile menite să reducă deficitul acut de combustibil, potrivit surselor Reuters.

Incendiul izbucnit vineri seară la unitatea de stocare a combustibilului din Cuba încă nu a fost stins FOTO: Profimedia Images

Deschide galeria foto

Cuba se bazează pe terminalul Matanzas, situat la aproximativ 130 km de Havana, care are o capacitate de 2,4 milioane de barili, pentru majoritatea importurilor de petrol și alți combustibili nerafinați.

Matanzas este singurul terminal care poate primi rezervoare mari, de 100.000 de tone. De asemenea, de aici se alimentează centralele electrice din țară și rafinăriile locale.

Este de așteptat ca incendiul uriaș care a izbucnit vineri și care se extinde în continuare să crească costurile de transport și import. Cuba se lupta deja să-și permită achiziționarea de combustibil, iar tarifele de transport practicate de navele cisternă au crescut abrupt după ce Rusia a invadat Ucraina.

În prima jumătate a anului, Cuba a importat 57.000 de barili pe zi de petrol și combustibil de la principalul său aliat, Venezuela, potrivit datelor Refinitiv Eikon. Importurile ajung în Cuba la bordul flotelor învechite deținute de Cuba sau Venezuela.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *