Cu o mână dă și cu alta ia. Guvernul vrea să elimine ajutorul de 50 de bani la litrul de benzină. Motivul?

Guvernul vrea să elimine ajutorul de 50 de bani la litrul de benzină, după ce a aprobat, la finalul lunii iunie, acordarea acestui sprijin pentru conducătorii auto din țară, în perioada 1 iulie – 30 septembrie, în contextul scumpirilor generate de războiul declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina.

La cât au ajuns prețurile benzinei și motorinei în România

Prețurile la benzină și motorină au început să se ieftinească în țară. Marți, 9 august, un litru de benzină se vinde în Bucureşti cu preţuri între 7.54 lei, la o staţie Petrom din zona Cotroceni, şi 7.72 lei la MOL în zona Dristor, conform peco-online.ro.

Preţul pentru litrul de motorină standard este situat între 8.21 lei şi 8.35 lei, iar benzina premium se vinde la costuri  ce variază între 7.72 lei, la Lukoil, şi 8.35 lei, la MOL. Însă, un litru de motorină premium se vinde cu preţuri între 8.57 lei la Petrom şi 8.84 lei, în Capitală.
Guvernul vrea sa elimine ajutorul de 50 de bani la litrul de benzina
Guvernul ia in calcul eliminarea ajutorului de 50 de bani la litrul de benzina. Foto: unsplash.com

Motivul pentru care Guvernul vrea să elimine ajutorul de 50 de bani la litrul de benzină

Astfel, intenția Guvernului de a elimina ajutorul de 50 de bani la litrul de benzină ar veni în contextul scăderii prețurilor carburanților. Prim-ministrul Nicolae Ciucă declara, pe 1 iulie, că prin măsura luată de cabinetul său au scăzut costurile și a fost evitată „penuria și raționalizarea carburantului”.

Hotărârea de a continua sau nu acordarea compensaţiei de 50 de bani la litrul de benzină va fi luată după ce va fi făcută o analiză în perioada următoare. Va avea loc o discuție pe această temă între reprezentanții partidelor aflate la guvernare. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a spus că măsura va continua pe toată perioada anunțată.

„Vom vedea ce se va întâmpla. Suntem abia la începutul lunii august, vom vedea cum evoluează piața. Am văzut că sunt perioade în care prețul carburantului scade. Există și un apel pe care premierul l-a făcut către instituțiile statului să verifice elementele de cost și ce se întâmplă într-adevăr la benzinării.

Și este o preocupare, am văzut, la nivel global. Și secretarul general ONU, zilele trecute, a făcut un apel în acest sens către cei care comercializează carburant. Deci, trebuie să înțelegem că e o perioadă extrem de delicată”, a spus Dan Cărbunaru, la Antena 3.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că războiul din Ucraina reprezintă o formă de „instabilitate” ce afectează inclusiv angajamentele pe care și le-a asumat Executivul, în contextul în care conflictul militar se desfășoară atât de aproape de teritoriul României.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *