Oct 24, 2021
Există alimente pe care le consumăm zilnic, dar despre care pierdem din vedere aspecte esențiale. Mierea este unul dintre aceste alimente și multă lume obișnuiește să facă o greșeală foarte mare atunci când o dizolvă. Care este temperatura maximă la care trebuie folosită mierea, pentru a nu deveni toxică.
De ce este greșit să folosești mierea la temperaturi ridicate
Cine s-ar fi gândit că până și prepararea unui banal ceai poate fi un lucru la care putem greși? Nu este vorba despre infuzarea propriu-zisă, ci despre îndulcirea acestuia. Mulți oameni preferă mierea, datorită proprietăților pe care le are aceasta, în comparație cu zahărul.
Atunci când adăugăm miere în ceai, trebuie însă să fim atenți la temperatură. Unii oameni adaugă mierea cât ceaiul este încă fierbinte, pentru ca aceasta să se dizolve mai ușor. Acest lucru este complet greșit, spun specialiștii, pentru că mierea, atunci când este expusă la temperaturi ridicate, devine toxică.
Dacă ceaiul sau lichidul în care dizolvați mierea (poate fi și lapte sau cafea) are o temperatură ce depășește 40 de grade Celsius, mierea își pierde majoritatea nutrienților. Vitaminele C și B1 sunt distruse la temperaturi ridicate, astfel că mierea nu va face decât să îndulcească băutura, pierzându-și proprietățile pentru care este cunoscută. Mai mult, la temperaturi ridicate, mierea eliberează un compus toxic numit HMF (hidroximetilfurfural), ce-i drept, în cantități mici.
Cum recunoști mierea autentică
Mierea este un aliment care nu are termen de valabilitate și care nu trebuie păstrat la frigider. Depozitată în condiții potrivite, mierea poate rezista ani buni, fără să își piardă calitatea sau proprietățile. Dacă nu aveți o sursă de încredere pentru procurarea mierii, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte care vă garantează că mierea este naturală și nu amestecată cu zaharuri sau diluată.
În primul rând, mierea naturală se cristalizează sau, cum se spune popular, „se zaharisește”. Acest lucru este perfect normal și este primul semn că mierea este autentică. Pentru a o readuce la forma lichidă, puneți borcanul cu miere în apă caldă și lăsați-l așa o jumătate de oră.
Apoi, pentru a vă da seama dacă mierea este naturală sau nu, faceți testul cu apa. Luați un pahar cu apă și turnați miere în fir subțire. Aceasta trebuie să curgă și să se depună pe fundul paharului și nu se va dizolva decât dacă amestecați. Dacă mierea se dizolvă imediat cum ajunge în apă, ar trebui să vă puneți un semn de întrebare.
Mierea poate avea culoare, densitate și gust diferit, în funcție de perioada anului în care a fost recoltată și de florile din care albinele au cules predominant polen. Există miere de salcâm, miere de tei, miere polifloră, miere de floarea-soarelui și miere de mană, printre altele. În timp ce prima este mai gălbuie și mai puțin dulce, ultima are o culoare închisă și un gust ușor înțepător.
Există alimente pe care le consumăm zilnic, dar despre care pierdem din vedere aspecte esențiale. Mierea este unul dintre aceste alimente și multă lume obișnuiește să facă o greșeală foarte mare atunci când o dizolvă. Care este temperatura maximă la care trebuie folosită mierea, pentru a nu deveni toxică.
Există alimente pe care le consumăm zilnic, dar despre care pierdem din vedere aspecte esențiale. Mierea este unul dintre aceste alimente și multă lume obișnuiește să facă o greșeală foarte mare atunci când o dizolvă. Care este temperatura maximă la care trebuie folosită mierea, pentru a nu deveni toxică.