Alimentul care se va scumpi dramatic în următoarea perioadă. Puțini oameni și-l vor mai permite

După creșterile de prețuri din ultima vreme, se anunță un nou val de scumpiri în perioada următoare. Un aliment pe care mulți români îl folosesc este vizat în mod special, după ce costurile de producție au crescut cu 40-50%, spun specialiștii. Se estimează că producția anuală se va înjumătăți, iar acest lucru se va vedea în prețurile de la producători, care le vor influența pe cele de la raft.

Alimentul care se va scumpi semnificativ

Pe lista alimentelor care vor suferi modificări de prețuri în perioada următoare se află și mierea, un aliment folosit de mulți români în bucătărie. Producția de miere a fost redusă la aproximativ 13.000 de tone pe an, din cauza faptului că apicultorii se confruntă cu creșteri de până la 50% în procesul de producție. Din această cauză, mierea pe care o găsim în magazine va fi și ea mai scumpă, potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din România.

Dacă în urmă cu 7 ani țara noastră era pe locul 1 în Europa în ceea ce privește producția de miere, cu 32.000 de tone anual, în prezent producătorii autohtoni nu reușesc să producă mai multe de 12.000 – 13.000 de tone anual. De vină ar fi, în primul rând, seceta, spune Ioan Fetea, președintele ACA.

Alimentul care se va scumpi dramatic în urmatoarea perioada. Putini oameni si-l vor mai permiteERROR

În unele zone producția este compromisă chiar și cu 70%

„Raportat la întregul efectiv, sigur că producţia pe familia care a stat pe vatră şi celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun – 2015 de exemplu – când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone.

Salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii, având în vedere şi faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40% dintre apicultori şi respectiv familii de albine”, a explicat președintele ACA.

„Raportat la întregul efectiv, sigur că producţia pe familia care a stat pe vatră şi celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun – 2015 de exemplu – când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone.

Salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii, având în vedere şi faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40% dintre apicultori şi respectiv familii de albine”, a explicat președintele ACA.

Acum în luna iulie am simulat ca şi cum am fi în septembrie ca să nu moară familiile de albine şi am scos bani din buzunar, aşa cum am făcut şi în primăvară. Unii chiar la cules fiind, au trebuit să meargă cu siropul, pentru că albinele trebuie menţinute, cum se zice, în formă, dacă vin vremuri mai bune să poată să valorifice”, a conchis preşedintele ACA, Ioan Fetea.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *