Oct 24, 2021
Atunci cand lucrezi in constructii si nu ai nevoie de o unealta care sa execute taieturi de mare precizie, preferand un dispozitiv care sa sectioneze rapid aproape orice tip de material si sa fie util cu predilectie in demolari, aparatul de care ai nevoie este un fierastrau tip sabie.
Foarte asemanator cu unul pendular, pentru modul un care se misca lama, dar mult mai puternic si mai rezistent, acest tip de produs va reusi sa taie prin lemn, fibra de sticla, plastic, rigips, tencuiala sau chiar metal, cand ii asociezi accesoriul potrivit. Daca te situezi si tu printre cei interesati sa stie cum selecteaza si unde gasesc fierastraie sabie la preturi bune, iti prezentam urmatoarele aspecte:
Tipologia: Chiar daca pentru un amator toate modelele vor arata aproape la fel, exista trei subcategorii distinctive: varianta clasica, fierastraul alternativ si fierastraul coada de vulpe. Se recunosc prin forma pe care o au accesoriile de taiere, existand trei tipuri de panze de fierastrau sabie. Uneltele clasice includ o lama foarte subtire si care e cea mai ascutita la varf dintre toate, fiind utila in perforarea usoara a materialului dur si recomandata pentru lemn si metal.
Modelul alternativ are o lama aproape la fel de subtire, insa latimea la varf este aceeasi cu cea la baza, fiind bun pentru sectionarea lemnului(chiar si a crengilor) si rigipsului. De cele mai multe ori, un model alternativ accepta si lame clasice tip sabie, iar daca puterea oferita de motor o permite, poate taia la fel de bine si metal/aluminiu.
Modelul coada de vulpe are cea mai lata lama dintre toate cele trei exemple si necesita un maner de ghidaj suplimentar, pentru control eficient cu ambele maini; se recomanda cu precadere in prelucrarea lemnului si se poate comporta uneori ca o drujba de putere limitata. Se utilizeaza pentru a debita crengi, alte componente facute din lemn si chiar plastic.
Alimentarea: Toate aparatele de acest tip se alimenteaza electric, insa “batalia” se da intre modelele cu fir, conectate direct la retea, si cele cu baterii, propulsate de energia unui acumulator. Stim ca produsele cu cablu de alimentare sunt mai usoare, dar depind constant de prezenta unei prize, ceea ce inseamna ca au manevrabilitate limitata si nu se pot utiliza in zonele unde nu exista retea de distributie a curentului electric. Marele lor avantaj este ca ofera aceeasi putere in mod constant.
Un ferastrau sabie cu acumulator va fi ultra-portabil, insa la greutatea acestuia se adauga cea a bateriei. Faptul ca nu are fir permite manevravilitate excelenta si va putea fi utilizat in zone izolate si-n orice punct de pe santier. Totusi, puterea de lucru scade odata cu nivelul energiei acumulate, pe masura ce se consuma bateria. Modelele profesionale costa destul de mult si majoritatea sunt comercializate fara acumulator si incarcator, accesoriile trebuind a fi procurate separat, deci mare grija la specificatiile ofertei.
Puterea: va fi indicata in watti(W) pentru produsele cu fir si sugerata prin voltajul si amperajul bateriei, in cazul celor cu acumulator. Cu cat mai mare este, cu atat mai dure pot fi materialele sectionate si cu atat mai lunga va fi viata motorului, caci respectiva componenta va rezista mult mai usor in timp la uzura.
De asemenea, parametrul acesta iti ofera informatii legate de consum, pentru ca numarul de watti indicat este si cantitatea consumata intr-o ora de functionare. La 1000W consumati in 60 de minute, ai deja un kilowat pe factura la energie electrica. Pentru baterii, recomandam tipologia Li-Ion si un voltaj de cel putin 10V.