Casa Albă, avertizare pentru China. Mesajul Americii este radical

“Cooperarea dintre Rusia și China va deveni mai puternică în actualul context, în care Vestul subminează fundațiile politicii internaționale”, susține ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Declarația a venit la câteva ore după discuția purtată timp de 2 ore de Joe Biden și Xi Jinping. Convorbirea a fost descrisă de chinezi drept „caldă, onestă și sinceră”. Președintele Xi s-a declarat “bucuros să-l revădă, chiar și virtual, pe vechiul său prieten Joe Biden”, a subliniat presa oficială din Beijing. Pe de altă parte, președintele francez și premierul luxemburghez au discutat la telefon cu Vladimir Putin. Amândoi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Mariupol.

“De relațiile dintre chinezi și americani depinde cum va arată lumea în secolul al XXI-lea. Vor fi totodeauna diferențe de viziune între Washington și Beijing, ce contează e că divergențele să fie păstrate sub control. O relație stabilă și cât mai consistentă este în interesul ambelor părți”. Așa a rezumat presa de stat din China discuția purtată de Xi Jinping cu Joe Biden, la inițiativa liderului american.

Wang Shiyang, CCTV: “Cei doi au avut un schimb sincer de idei asupra relațiilor bilaterale și asupra situației din Ucraina.Cei doi președinți au împărtășit opinia că discuția a fost constructivă. Președintele XI a subliniat că nu și-a dorit să se ajungă la război în Ucraina. China promovează pacea și se opune războiului. Comunitatea internațională trebuie să sprijine Ucraina și Rusia în menținerea dialogului, până când negocierile duc la pace”.

Pe de altă parte, potrivit presei oficiale din China, președintele Xi Jinping a cerut țărilor NATO să aibă un dialog cu Rusia privind “preocupările de securitate legitime ale acesteia”. Este exact elementul de ambiguitate din poziția Chinei care alimentează temerile Washingtonului.

Jen Psaki secretarul de preșă al Casei Albe: “China trebuie să decidă de partea cui este și cum vrea să apară în cărțile de istorie. Asta e decizia pe care o are de luat președintele Xi. Președintele Biden a avut ocazia să detalieze demersurile făcute de SUA în legătură cu războiul. Președintele Biden consideră discuția în sine, dialogul direct între lideri, drept o evoluție pozitivă”.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *