Oct 24, 2021
Musacaua este o reţetă de mâncare specific grecească, dar care la noi a început să fie gătită un pic modificat, adăugându-i-se şi carne.
Grecii fac musacaua din cartofi şi legume, românii şi ceilalţi care au împrumutat reţeta de la greci, pun carne de pui, de porc sau de vită.
Cum se face musacaua din carne şi cartofi: poţi folosi pui, vită sau porc
Şi în Turcia se serveşte musaca de cartofi, dar conţine o salată de roşii cu vinete, pusă pe straturi de cartofi.
Şi românii fac varianta cu legume, în special vinete, mai ales vara sau atunci când se află în perioada postului. Ingredientele sunt ieftine, iar rezultatul final este delicios.
Pentru muscaua de cartofi cu carne, îţi alegi tu ce origine vrei să aibă, dacă e de pui, de porc sau de vită, cantitatea este aceeaşi şi potţi urma reţeta întocmai. În rest, ai nevoie de 500 gr de cartofi, 400 gr carne tocată, 100 gr ceapă, 100 ml suc de roşii, un ardei gras, un căţel de usturoi, o foaie de dafin, sare, piper, cerdeaţă, 100 ml de ulei, 100 gr de caşcaval ras, 1-2 linguri de pesmet.
Pentru sos ai nevoie de 50 gr de făină, 50 gr de unt, 500 ml lapte integral, sare, piper, un vârf de cuţit de nucşoară.
Citeşte şi:
Rețete de blat de tort: cu nucă, umed, cu ciocolată sau simplu
3 rețete de ciuperci umplute. Toate sunt absolut delicioase
Se spală cartofii bine şi se pun la fiert în coajă, în apă clocotită. Se pune o linguriţă de sare cu vârs şi se fierb pentru 30-35 de minute, după care se face testul cu furculiţa şi se iau de pe foc.
Se taie cartofii în fâşii, după ce se răcesc, şi se oune un strat într-un vas de yena. În paralel, se curăţă ceapa şi se taie mărunt, se căleşte două minute, cu câteva linguri de ulei, se pune ardeiul curăţat, usturoiul, apoi se călesc toate timp de 3 minute. Se pune carnea tocată, sarea, piperul furnza de dafit, o lingură de cimbru, sau altă verdeaţă, apoi se ţin pe foc până când scade apa.
Se mai ţine pentru încă două minute, apoi se opreşte focul şi se adaugă sosul de roşii. O parte din carne se pune peste cartofi, după care continuă procedura până terminaţi şi carnea, şi cartofii.
La final, puneţi peste cascaval ras, cu smântână şi două ouă bătute.