NATO: „Pentru prima oară în istorie, desfășurăm Forța de Reacție

Forța de Reacție a NATO este trimisă, pentru prima oară în istorie, în misiunea sa principală, consolidarea apărării Alianței. Primele elemente ale acestei forțe sosesc azi în România.

„Astăzi, pentru prima oară în istoria noastră, desfășurăm Forța de Reacție a NATO. Astăzi, soldații francezi ajung în România, ca elementele de avangardă ale acestei forțe”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.

„Angajamentul nostru față de articolul 5, clauza noastră de apărare colectivă, este ferm. Vom proteja și apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a continuat el.

Forța de Reacție NATO a fost creată în 2003 și poate avea și până la 40.000 de soldați.

„NATO este o Alianță defensivă. Nu căutăm un conflict cu Rusia. Rusia trebuie să oprească imediat războiul, să-și retragă toate forțele din Ucraina și să se angajeze cu bună-credință în eforturile diplomatice”, a mai spus Stoltenberg.

”Apărăm fiecare centimetru NATO/ Avioanele SUA zboară alături de cele din Polonia și păstrează cerul NATO sigur/ Lumea este alături de Ucraina care cere pace”

Prezent în Polonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că trupele alianței apără ”fiecare centimetru” al spațiului nord-atlantic, iar pentru ca cerul NATO să fie sigur ”avioanele SUA zboară alături de cele ale Poloniei”.

Stoltenberg mai spune că lumea este alături de Ucraina care ”cere pace”:

”Avioane din SUA zboară alături de cele ale Poloniei și păstrează cerul NATO sigur 24 din 24 ore. În ultimele două săptămâni am crescut prezența pe flancul estic (…)

Angajamentul nostru față de articolul 5, față de apărarea colectivă, este definitivă, vom apăra fiecare centimetru NATO. Suntem o alianță defensivă, nu căutăm conflict cu Rusia, Rusia trebuie să oprească imediat războiul. Lumea este alături de Ucraina când cere pace”.

Polonia nu va oferi sau trimite avioane de vânătoare Ucrainei, a declarat marți președintele polonez Andrzej Duda, după ce autoritățile de la Kiev au lansat informația că mai multe state europene vor dona avioane MiG-29 și Suhoi Su-25 Ucrainei pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

„Nu trimitem niciun avion de vânătoare în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte la acest conflict”, a spus președintele Poloniei Andrzej Duda.

Reacția Poloniei vine după ce și Bulgaria a respins categoric ideea de a dona avioane de vânătoare Ucrainei.

Premierul Bulgariei Kiril Petkov a respins categoric informația că ar urma să ofere avioane de luptă Ucrainei:

„În general ne lipsesc și nouă avioanele, nu putem da nimănui singurele avioane pe care le avem. Avem un număr mic de avioane în condiții de zbor, avem o problemă cu aprovizionarea cu piese. Este complet absurd să le dai”, a spus premierul Kiril Petkov, citat de Novinite.

Ucraina anunța că va primi 70 de avioane de vânătoare de la statele europene

Forțele Aeriene din Ucraina au anunțat marți că peste 70 de avioane de luptă ar urma să fie trimise ca ajutor din statele NATO către Ucraina. Polonia, Bulgaria și Slovacia ar urma să trimită avioane de sorginte sovietic pe care militarii ucraineni aflați în conflict cu Rusia știu să le opereze și au lanț logistic pentru ele.

„Partenerii noștri ne trimit MiG-29 și Su-25! Dacă va fi necesar, ele vor putea să fie folosite pe aeroporturile poloneze de unde piloții ucraineni vor îndeplini misiunile de luptă”, a anunțat contul oficial al Forțelor Aeriene Ucrainene.

„NATO este solidară cu Ucraina. Aliații NATO au impus Rusiei costuri severe pentru invazia sa total nejustificată și nesăbuită a Ucrainei și vom trage atât Rusia, cât și Belarus la răspundere pentru ceea ce fac (…)

Aliații NATO oferă diferite tipuri de sprijin militar: material, arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte tipuri de echipamente militare pentru Ucraina, ajutor umanitar și, de asemenea, sprijin financiar. Dar NATO nu trebuie să facă parte din conflict. NATO nu va trimite trupe în Ucraina și nici nu va muta avioane în spațiul aerian ucrainean”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *