Vestea care dă fiori Europei! Câte focoase nucleare sunt desfășurate în acest moment!

Rusia este țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume. La începutul acestui an, țara condusă de Vladimir Putin, avea 4.477 de focoase nucleare. Câte arme sunt puse în desfășurare, din numărul total al acestora?

Duminică, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat punerea în ”alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei.

Astfel, Rusia se află în ultimele stadii ale unui proces de modernizare a forțelor sale nucleare strategice și non-strategice, demarat în urmă cu mai multe decenii pentru a moderniza armele din perioada Uniunii Sovietice cu sisteme mai noi.

În luna decembrie a anului trecut ministrul apărării Serghei Șoigu raporta că armele și echipamentul modern constituie acum 89,1% din arsenalul nuclear al Rusiei.

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, organizația care ține faimosul ”Ceas al Apocalipsei”, nota într-un raport publicat în data de 23 februarie a acestui an că până la momentul respectiv că unele din vehiculele de lansare desfășurate de Rusia la granița cu Ucraina au capabilitate duală, însemnând că ele pot fi folosite pentru a lansa atât focoase convenționale, cât și nucleare.

1.588 de focoase strategice sunt desfășurate
Aceeași organizație estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.

Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.

Rachetele balistice intercontinentale deținute de către Rusia

În momentul de față, Forțele Rachetelor Strategice ale Rusiei folosesc mai multe tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM). Acestea sunt ținute atât în silozuri nucleare, cât și desemnate unor platforme de lansare mobile.

ICBM-urile sunt înarmate cu aproximativ 60% din focoasele nucleare desfășurate în prezent de Rusia. Rusia are aproximativ 400 de rachete balistice intercontinentale înarmate cu focoase nucleare, acestea putând transporta la destinație până la 1.185 de focoase. Ele sunt organizate, de asemenea, în trei armate de rachete care au în total 12 divizii alcătuite din aproximativ 40 de regimente.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *