Rețetă de cartofi gratinați

Rețetă de cartofi gratinați: la cuptor, cu brânză sau cu bacon. Merg și cartofii congelați!

Cartofii sunt alternativa perfectă pentru o masă copioasă, atunci când vrei să renunţi la carne. În acelaşi timp, merg perfect şi ca garnitură la diverse feluri de mâncare.

Fie că îi faci simpli, cu brânză şi caşcaval, ori alegi să adaugi şi puţin bacon pentru gust şi aromă, cartofii vor fi delicioşi, iar reţeta extrem de simplă. Există şi o alternativă la cartofii proaspeţi, dacă nu ai timp, sau poate pur şi simplu nu vrei să stai să-i cureţi.

Cum să faci cartofi gratinaţi la cuptor?

Poţi folosi cu succes şi cartofi congelaţi, achiziţionaţi de la diverse supermarketuri. Pentru această reţetă, ai nevoie de 800 de grame de cartofi, 200 grame de caşcaval, 400 de grame smântână fermentată, care să aibă cel puţin 20% grăsime, sare, piper şi puţin unt moale sau ulei de măsline.

Se spală cartofii şi se pun la fiert cu tot cu coajă, într-o oală cu apă în care aţi pus sare. Puteţi pune până la două linguri de sare, căci cartofii îşi vor extrage fix cantitatea de care au nevoie şi mâncarea voastră nu va ieşi prea sărată. Îi testaţi cu furculiţa şi odată ce vor trece testul, se clătesc în mai multe rânduri de apă rece. Se ţin la scurs în strecurătoare până când vor deveni complet reci.

Citeşte şi:

Retete delicioase din semințe de năut. Iată cum se prepară
Reţetă de clătite gratinate cu nuci la cuptor, ca la Taverna Sârbului. Secretul care le face delicioase

Îi puteţi ţine la frigider 2-3 zile sau afară, la aer, până la maximum 24 de ore. În momentul în care veţi avea nevoie de ei, îi puteţi curăţa de coajă şi continua procesul de gătire, urmărind reţeta.

Îi tăiaţi rondele, apoi ungeţi tava în care urmează să-i gătiţi cu unt sau ulei de măsline, după cum preferaţi. Cartofii se împart în trei părţi egale, se pun în tavă în 3 rânduri, iar între acestea puneţi caşcaval tăiat cubuleţe. Dacă doriţi şi bacon, îl puteţi amesteca atunci când puneţi şi caşcavalul.

Puneţi smântâna deasupra, sare, şi preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. După 40-45 de minute, cartofii sunt gata şi pot fi serviţi ca garnitură sau chiar ca fel principal de mâncare.

Îți recomandăm și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *