Reţetă de clătite gratinate cu nuci la cuptor, ca la Taverna Sârbului. Secretul care le face delicioase

Dacă vreţi să ieşiţi puţin din sfera reţetelor normale, vă recomandăm un preparat specific restaurantului Taverna Sârbului, clătite gratinate cu nuci, la cuptor.

Clătitele reprezintă un desert delicios, pe care românii îl consumă indiferent de perioada anului. Cu dulceaţă, cremă, şi acum cu lapte şi ouă, la cuptor.

Clătite gratinate cu nuci, reţeta din restaurante

Se fac foarte simplu, iar aspectul este unul diferit, cu care veţi da gata pe oricine. Clătitele pot fi numite oricum, dar numai banale nu, căci pot fi servite cu orice fel de topping sau dulceaţă, ori creme de ciocolată, Nutella sau Finetti.

Pentru această reţetă nu veţi avea nevoie de nimic sofisticat, mai mult este foarte posibil să aveţi deja ingredientele în casă, căci nu aveţi nevoie de foarte multe lucruri.

Ingrediente pentru clătitele gratinate la cuptor

Lista ingredientelor este extrem de simplă şi aveţi nevoie de 2 ouă, 2 căni de nuci măcinate, o esenţă de vanilie, un praf de sare, 1 cană cu lapte, 1 cană de făină. Folosiţi aceeaşi cană atunci când unitatea de măsură dintr-o reţetă este de “o cană” sau “o ceaşcă”. Pentru gratin, veţi avea nevoie de 3 ouă şi 2 căni cu lapte. Pentru ornatul la final, dar şi pentru un gust delicios, vă mai trebuie să zahăr pudră.

Se prepară aluatul, adică se bat ouăle într-un castron încăpător, punem laptele şi făina şi le batem bine cu un praf de sare. Se lasă să se odihnească pentru cinci minute, timp în care puteţi mărunţi nucile. Se gătesc clătitele după metoda deja obişnuită, adică se încălzeşte bine tigaia, se unge cu puţin ulei înainte de prima clătită.

Clătite gratinate. Reţeta ca la Taverna Sârbului
Clătite gratinate. Reţeta ca la Taverna Sârbului

Nu mai puneţi ulei turele următoare, decât dacă veţi considera că mai este nevoie. Aveţi grijă să faceţi clătitele cât de subţiri se poate, nu le ardeţi prea tare şi ţineţi-le la cald cât timp încă le faceţi.

Cât timp se ţin clătitele la cuptor?

După ce acestea sunt gata, se amestecă nuca mărunţită, cu cele două linguri de zahăr şi un strop de esenţă de vanilie. Clătitele se umplu cu acest amestec, se aşează lipite într-o tavă, după care se toarnă gratinul făcut din ouă bătute şi lapte, apoi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Se gătesc timp de 30 de minute şi dacă aveţi un vas cu capac, puteţi pune şi capacul în primele 20 de minute, pentru a evita ca partea superioară a clătitelor să se întărească.

Citeşte şi:

Rețetă de Macarons. E unul dintre cele mai fine dulciuri. Iată de ce ingrediente ai nevoie

După ce se întăreşte gratinul, înseamnă că şi clătitele noastre sunt gata. Se presară zahăr pudră deasupra şi se servesc calde. La fel de bine pot fi consumate şi reci, însă atunci când sunt încă fierbinţi vor fi mai delicioase.

Îți recomandăm și