Cum se prepară untura de porc. Rețetă și ingrediente

Cum se prepară untura de porc. Rețetă și ingrediente

Este iarnă iar românii se pregătesc de venirea Crăciunului. De masa lor nu lipseşte niciodată carnea de porc.

Gospodarii taie porcul, topesc untura, fac jumări şi apoi pregătesc toate bucatele tradiţionale pentru masa de sărbători.

Cum se topeşte slănina şi cum se fac jumările din carne de porc?

Untura rezultată în urma topirii grăsimii este utilizată mai apoi în casă, la diverse reţete, femeile o pun chiar şi la anumite prăjituri. Mare atenţie, însă, căci este plină de colesterol şi trebuie consumată cu moderaţie.

Pentru a face untură în casă, chiar dacă ai tăiat porcul sau ţi-ai cumpărat cele trebuincioase de la măcelărie, ai nevoie de 2,3 kg de slănină crudă de porc şi 250 ml de apă rece. Lista nu este deloc stufoasă iar modul de preparare eeste cu atât mai simplu.

Ţineţi minte că pentru a topi untură şi a face jumări aveţi nevoie de slănină crudă şi niciodată de osânză. Indiferent de unde este luată, că provine de pe spate, de pe burtă sau orice zonă a porcului, trebuie să fie slănină.

Bucata de slănină se taie pe cât posibil în bucăţi egale şi cu un cuţit ascuţit încercaţi să desprindeţi şoriciul. Îl puteţi reutiliza la ce aveţi nevoie, dar nu îl lăsaţi niciodată pe slănină.

Citeşte şi:

Cum întrerupi plata recurentă la abonamentul Netflix
Program Penny de Sărbători. Orarul pentru zilele de Crăciun și Revelion

După ce aţi tăiat slănina în cuburi, se pun într-o oală din material de fontă, cu fundul gros şi se pun cei 250 ml de apă rece. Apa se va evapora complet în timpul gătirii şi în untura pe care o vom avea la final nu se va regăsi niciun strop din ea.

Se ţine oala la foc mediu. Multe persoane folosesc laptele în loc de apă, însă nu s-a dovedit că ar fi mai gustoase în acest mod.

Jumările se gătesc pentru aproximativ 1 oră şi jumătate, maxim două. Depind eşi de cantitatea de slănină pe care o aveţi de topit. Se amestecă din când în când şi atunci când jumările sunt rumenite se scot din untură cu o spatulă de fier. Se servesc cu sare, ceapă sau usturoi şi untura rezultată se lasă la răcit şi apoi se foloseşte după cum doriţi.

Îți recomandăm și