Vegan sau vegetarian? Care este diferenţa dintre oamenii care adoptă aceste stiluri de viaţă şi ce consumă ei, de fapt?

Din rândurile următoare veţi afla toate aceste necunoscute, precum şi efectele pe care aceste regimuri alimentare le au asupra organismelor celor care le ţin.

Ce înseamnă vegan, dar vegetarian?

Un fapt care îl au în comun aceştia este dat de consumul de carne, ambii îl detestă. Veganismul este un trend pe care mulţi îl consideră ca fiind o formă ce reiese din vegetarianism, însă veganii nu suportă să fie asociaţi cu cei din urmă.

Motivul este acela că vegetarienii consumă uneori şi carne sau produse derivate de la animale, de care veganii nu vor nici în ruptul capului să audă. Totodată, o parte din vegetarieni consumă lactate şi ouă, ceea ce nu se poate spune şi despre vegani.

Ca să-i putem diferenţia clar, vă prezentăm o serie de caracteristici care îi pune în tabere total diferite.

Veganii:

  • nu consumă lactate din cauza faptului că industria producerii laptelui este crudă şi supun animalele sclavagismului, pe care le insemninează artificial cu scopul de a produce lapte. Consideră că luarea puiului de lângă mamă imediat după naştere, aşa cum se întâmplă în această industrie, este un lucru de o cruzime rară, care le provoacă un stres de nedescris atât viţelului, cât şi vacii. Totodată, faptul că mulgerea forţată le produce vacilor inflamaţii dureroase, este un alt motiv pentru care nu vor să audă în veci de lapte;
  • nu folosesc niciodată produse testate pe animale, nici cosmetice sau creme;
  • nu poartă niciodată curele, haine sau alte produse făcute din blana animalelor.

Citeşte şi:

Program Lidl de Sărbători. Orarul pentru zilele de Crăciun și Revelion
Când Pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022

Vegetarienii

  • consumă ouă şi lactate, iaurt, lapte sau unt;
  • consumă diverse produse derivate de la animale şi poartă fără probleme haine din piele.

Dieta vegană are şi ea două tipuri: raw-veganii, cei care nu consumă alimente gătite la mai mult de 48 de grade Celsius, şi paleo veganii, care mănâncă doar carne, peşte, legume şi fructe care au fost consumate în trecut de strămoşii din Paleolitic.