Retete delicioase din semințe de năut

Retete delicioase din semințe de năut. Iată cum se prepară

Seminţele de năut sunt unele dintre cele mai nutritive leguminoase, ignorate de mulţi, care nu ştiu multiplele proprietăţi benefice pentru organism.

Felurile de mâncare cu năut se folosesc deopotrivă în reţetele atât pentru slăbit, cât şi pentru cele de creştere în greutate.

Cum să găteşti năut – cele mai simple reţete

Puţini ştiau faptul că năutul se foloseşte uneori şi ca înlocuitor de cafea. Modul în care acesta este utilizat este extrem de simplu, dar nu e şi folosit peste tot, nu se ştiu foarte multe despre consumul acestuia. Boabele de năut se prăjesc, se macină şi se amestecă uneori cu cafeaua. Aceasta era o procedură de pe vremea regimului Ceauşescu la noi în ţară, pe vremea când cafeaua nu se găsea la tot pasul şi toată lumea căuta alternative.

Vă prezentăm, în continuare, câteva idei prin care poţi consuma năutul în diverse feluri de mâncare, uşor de făcut:

Năut în sos tomat – aveţi nevoie de o conservă de năut şi una de roşii în bulion, o ceapă, o lingură, doi-trei căţei de usturoi, sare şi pătrunjel. Modul de preparare este extrem de simplu şi se începe prin a scurge bine năutul de apă. Într-o cratiţă se pune apoi ulei, se căleşte ceapa, după care puneţi usturoiul feliuţe, năutul şi se acoperă cu apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se pun şi roşiile şi se mai fierb pentru încă 10 minute. La final, se pune pătrunjelul proaspăt tocat şi se serveşte ca atare.

Citeşte şi:

Cine este, de fapt, Kătălin Talent, unul dintre cei mai nonconformiști vloggeri din România
Ce salarii au angajații care lucrează la ASUS România

Hummus – este o altă reteţă cu năut, una dintre cele mai cunoscute, care se mănâncă peste tot în lume. Se face extrem de simplu, după cum urmează. Aveţi nevoie de o cutie de năut, o linguriţă de tahini, sare, doi căţei de usturoi, două linguri de ulei de măsline şi puţin suc de lămâie. Năutul se scurge şi se pasează bine la blender, apoi se pune pasta de susan, căţeii de usturoi, sucul de la lămâie, uleiul de măsline şi se amestecă bine.

Falafel – cu siguranţă că mulţi aţi auzit de delicioasele chifteluţe din restaurantele orientale. Pentru acestea, ai nevoie de două conserve de năut, două linguri de tărâţe de psyllium, o cană de pătrunjel tocat, un morcov, oc eapă, 6 căţei de usturoi, 4-5 linguri de făină, o linguriţă de boia dulce, o jumătate de linguriţă de chimion, sare şi piper şi tahini. Se scurge năutul şi se face pastă, după care se pune într-un castron unde se amestecă bine cu morcov, ceapă şi usturoi. După ce se omogenizează totul, se formează chifteluţe mici, care se prăjesc bine, 2 minute pe fiecare parte.

Îți recomandăm și