Ce valoarea are ajutorul social în 2022 și cine are dreptul pentru banii de la stat

Ce valoarea are ajutorul social în 2022 și cine are dreptul pentru banii de la stat

Ajutorul social este un drept pe care îl au mulţi români, dobândit printr-un dosar depus la primăriile de care aparţin.

În acelaşi timp, s-a demonstrat de-a lungul timpului că au existat o mulţime de oameni care erau asistaţi social, primeau bani de la stat, dar care ar fi putut bine merci să meargă la serviciu şi să îşi câştige proprii bani, fără a profita de cei de la bugetul de stat.

Câţi lei se dă la ajutorul social din 2022?

Pentru a preveni ca astfel de lucruri să se întâmple, modul de acordare al ajutorului social a devenit mai dificil, actele de care are nevoie o persoană pentru a beneficia de ajutor social sunt minuţios verificate.

După cum a anunţat Klaus Iohannis, din 1 martie 2022, ajutorul social va creşte considerabil. Nu se ştie încă la ce sumă va ajunge, acesta urmând a fi calculat în funcţie de valoarea ISR de atunci. În prezent, se calculează pentru numărul de persoane care există într-o familie şi variază de la suma de 142 de lei şi poate ajunge până la 527 lei.

Citeşte şi:

Câți metri pătrați are un hectar, pogon sau un ar
Iată ce trebuie să știi despre viza de flotant. Cum se obține și de ce documente ai nevoie

Pentru a putea beneficia din banii de la ajutorul social trebuie îndeplinite o mulţime de condiţii, dintre care amintim că nu trebuie să deţină următoarele:

  • clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;
  • terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
  • autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
  • utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;ş
  • utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
  • depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
  • suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;
  • altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.

O altă condiţie pentru a primi ajutor social este ca cel puţin unul dintre membrii familiei, care este apt de muncă, să presteze lunar diferite activităţi sau acţiuni de interes local.

Îți recomandăm și