Câți metri pătrați are un hectar, pogon sau un ar

Câți metri pătrați are un hectar, pogon sau un ar

În România, agricultura e în floare. Chiar dacă vechille tradiţii s-au mai dus, oamenii cultivă în continuare pământul şi îi culeg roadele.

La noi în ţară, suprafaţa terenurilor agricole este raportată în hectare, dar se mai spune şi pogon sau ar, în funcţie de zona din care veniţi. Dacă nu ştiţi câţi metri pătraţi are un hectar, un pogon sau un ar atunci aţi “nimerit” unde trebuie căci veţi afla asta din rândurile următoare.

Ce suprafaţă au unităţile de măsură din agricultură: ar, pogon, hectar?

Un hectar are nu mai puţin de 10.000 de metri pătraţi, iar o jumătate de hectar are 5.000 de metri pătraţi. Două hectare reprezintă 20.000 de metri pătraţi şi tot aşa, aţi înţeles ideea.

Un pogon este echivalentul unei jumătăţi de hectar. Adică un pogon are 5000 de metri pătraţi şi, ca să înţelegeţi mai bine, trebuie să ştiţi că un hectar este egal cu nici mai mult, nici mai puţin de două pogoane.

Cum se măsoară un ar la noi în România?

Despre ar poate aţi mai auzit. Ei bine, acesta este utilizat în calcularea ariei şi este o unitate de măsură care se întâlneşte des la noi în ţară, precum şi în ţările vecine, care se ocupă de agricultură. Un ar are 100 de metri pătraţi şi, ca să vă inducem puţin în eroare, aria unui ar este astfel egală cu un pătrat ce are o singură latură cu o lungime de 10 metri.

Şi ca să transformăm până la capăt, un hectar are două pogoane şi 100 de ari iar un simplu pogon măsoară 50 de ari.

Citeşte şi:

Iată ce trebuie să știi despre viza de flotant. Cum se obține și de ce documente ai nevoie
Model de împuternicire pentru firmă. Cum îl faci și la ce te ajută

Până să se ajungă la aceste măsurători, în trecutul foarte îndepărtat se foloseau standarde de greutate şi lungime egiptene, raportate la părţile corpului uman. Se ştie că în trecut, în jurul anului 3000 înainte de Hristos, se folosea unitatea de măsură de “un cot”.

Îți recomandăm și