Unde se pun semnele de începător pe mașină și cât trebuie să le țină șoferii în geam

Unde se pun semnele de începător pe mașină și cât trebuie să le țină șoferii în geam

Dacă ai trecut cu brio examenul pentru obținerea permisului de conducere, cu siguranță știi că în următorul an trebuie sa conduci autoturismul cu semne de începător, lămâi sau “mămăligi” cum li se mai spune pe românește.

Conform legislației rutiere, reglementată prin Art. 149 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002, semnele pentru începător se aplică pe parbriz în colțul din dreapa jos, iar pe lunetă în colțul din stânga jos.

Cum se pun semnele de începători în geam?

În primul an de la obținerea permisului de conducere, şoferii începători trebuie să circule cu anumite restricții de vitează în afara localităților și anume trebuie să circule cu 20 km/h sub limita legală pe segmentul de drum pe care se află. Toate aceste obligații au fost concepute pentru a asigura deplasarea în singuranță pe carosabil pentru începători.

În traficul de zi cu zi pot fi întâlnite numeroase situații în care trebuie sa reacționezi din reflex iar acest lucru nu se învață la scoala de şoferi, ci se acumulează odată ce capeți experiență la volan.

Citeşte şi:

Amenzi Rovinietă 2022. Cât costă, unde trebuie să le plătești și după cât timp se prescriu
Ce martori de bord există la Dacia Logan și ce semnifică aceștia. FOTO

Cum spuneam în rândurile de mai sus, legislația rutieră îți vine în ajutor prin amplasarea semnelor de începător care le transmite celorlalți participanți la trafic faptul că e posibil să nu ai îndeajuns de multă experiență şi astfel trebuie să îți ofere mai mult spațiu de manevră sau mai timp de reacție.

Ce reguli extra au şoferii începători, în primul an?

Astfel te vei putea simți mai in siguranță la volanul porpriei mașini. Cu toate acestea trebuie să fii foarte atent la efectuarea manevrelor pentru că știm cu toții, sunt şi șoferi care nu sunt dispuși să-ți ofere înțelegere și vor încerca să se bage în fața ta pe motiv că ești mai lent.

De aceea, atenţia sporită trebuie să o aibă orice şofer, indiferent că are permisul de conducere de un an de zile sau mai puţin. În fond, este vorba despre siguranţa lor, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Îți recomandăm și