ITP 2022

ITP 2022. Cât costă, la ce interval trebuie făcut și care sunt principalele cauze pentru respingerea unei mașini

ITP-ul sau Inspecția Tehnică Periodică este o verificare obligatorie pe care trebuie să o aibă valabilă fiecare autovehicul care circulă pe drumurile publice.

În funcție de categoria din care face parte autovehiculul și de vechimea acestuia, ITP-ul poate avea o valabilitate cuprinsă între 6 luni si 3 ani.

Cum se face ITP-ul în 2022 şi la ce e obligatoriu să aveţi grijă?

Prețul pentru a face verificarea în vederea obținerii ITP-ului este în medie 120 – 130 lei pentru autoturismele echipate cu motoare pe benzină si poate depași 150 lei pentru autoturismele echipate cu motoare diesel.

Înainte să te prezinți cu autoturismul la stația pentru verificarea inspecției tehnice periodice este bine să știi ce trebuie să verifici la mașina ta, ca să eviți o posibilă respingere. După cum spuneam verificarile pe care le poți face singur sunt:

  • Defecțiuni la sistemul de iluminat al mașinii (becuri arse) sau instalație de lumini neomplogata de RAR (instalație xenon aftermarket );
  • Parbriz spart sau fisurat;
  • Folii solare neomologate de RAR sau Anvelope sau jante de dimensiuni diferite față de cele menționate în Cartea de Identitate a Vehiculului, precum şi anvelope diferite pe axa din față versus cele de pe axa din spate;
  • Coroziune pronunțată pe elementele de rezistență;
  • Necorespondență în ceea ce privește seria de șasiu sau seria de motor.

De asemenea, pentru validarea verificării ITP-ului, autoturismul nu trebuie să aibă probleme la:

  • Sistemul de direcție;
  • Sistemul de frânare;
  • Sistemul de suspensie;
  • Depașirea limitelor legale acceptate.

Dacă autoturismul a fost respins, nu veți mai putea circula cu mașina după data exipirării ITP-ului, de aceea este bine să vă prezentați cu câteva zile mai devreme pentru a putea remedia defecțiunile constatate și să reveniți la stația ITP pentru validarea tehnică unde veți plăti și o taxă de revenire în valoare de aproximativ 50 lei.

Citeşte şi:

Unde se pun semnele de începător pe mașină și cât trebuie să le țină șoferii în geam
Amenzi Rovinietă 2022. Cât costă, unde trebuie să le plătești și după cât timp se prescriu

Aşa veţi avea şi timp pentru a rezolva toate problemele înainte de a vă expira ITP-ul, după cum recomandă toţi specialiştii în domeniu.

Îți recomandăm și