Ce salarii există în Elveția și cât câștigă cel mai prost plătit om de acolo

Ce salarii există în Elveția și cât câștigă cel mai prost plătit om de acolo. Salariul minim și mediu

Elveţia este ţara din lume cu cel mai mare salariu minim, după ce în urma unui referendum care a avut loc în 2020 s-a decis mărirea considerabilă a acestuia.

Noul nivelul al salariului minim din Elveţia a fost introdus deja de anul precedent în toată regiunea Geneva, după ce s-a decis prin vot, în urma unui refrendum care a avut loc la finalul lunii decembrie.

Care este salariul minim în Elveţia? E cel mai mare din toată lumea

Aşa a ajuns ca salariul minim din Geneva să fie de departe cel mai mare din întreaga lume, adică de 23 de franci elveţieni pentru o singură oră de muncă. Echivalând cu salariul mini lunar de 4.000 de franci elveţieni, care înseamnă nici mai mult, nici mai puţin de 3.700 de euro!

Cantonul Geneva este deosebit de bogat şi găzduieşte o mulţime de oameni care lucrează în restaurante, hoteluri, saloane. Referendumul privind mărirea salariului minim pe economie a fost adoptat doar la Geneva, iar în cantoanele Jura sau Neuchatel salariile sunt ceva mai mici, de 20 de franci elveţieni pe oră, care înseamnă 3300 de euro lunar.

Chiar dacă salariile par uriaşe, trebuie reţinut şi faptul că în Elveţia nivelul de trai este unul extrem de ridicat şi cheltuielile de zi cu zi sunt mult mai mari şi produsele mai scumpe.

Citeşte şi:

Martorii de bord explicați. Ce înseamnă fiecare din becurile aprinse în bord
Ce înseamnă, de fapt, Hominizi Turkana și ce se ascunde în spatele misterului Homo Erectus

“Chiria pentru o cameră single este de 1.000 de franci pe lună, sigur plătești mai mult de 500 de franci pe lună pentru mâncare, asigurarea de sănătate este și ea de 550 pe lună de persoană. Dacă ai o familie cu doi copii, abia reușești să treci de la o lună la alta cu salariul minim”, povestea un specialist la BBC.

Până să aibă loc aceste modificări în Geneva, Luxemburg era statul cu cele mai mari salarii din lume, cu 2.200 de euro lunar, urmat de Irlanda şi Olanda, care oferă lunar undeva la 1.800 de euro.

Îți recomandăm și