Martorii de bord explicați. Ce înseamnă fiecare din becurile aprinse în bord

Martorii de bord explicați. Ce înseamnă fiecare din becurile aprinse în bord

Fiecare marcă de autoturisme are propriul tablou de bord în care se găsesc anumiți martori. Aceștia se pot diferenția în funcție de culoarea cu care este iluminat.

Culoarea care luminează martorul indică gravitatea unei defecțiuni care a apărut la funcționarea autovehiculului astfel:

Martorii de bord, pe înţelesul tuturor

Martorii de culoare roșie indică o defecțiune gravă sau o problemă de siguranță. La apariția unui asemenea martor trebuie sa oprești cat mai repede mașina pentru a evita eventuale daune majore. Pentru investigarea problemei care duce la apariția unui asemenea martor este necesar intervenția imediata a unui tehnician specializat.

Martorii de culoare galbenă indica o defecțiune care are nevoie de intervenție în service pentru remediere. Cu acești tip de martori, auto poate circula în condiții normale însă nu trebuiesc ignorați fiindcă pot duce la apariția unor defecțiuni mai grave sau uneori la schimbarea culorii cu care este indicat.

Martorii de culoare verde și albastră nu indică nicio defecțiune la autovehicul fiindcă sunt martori de informare. Martorii de culoare roșie sau galbenă, care indică o defecțiune pot fi afișați și intermitent, situație în care indică o defecțiune gravă.

Cei mai importanți martori în funcție de culoare și care se regăsesc pe toate autovehiculele sunt:

  • Martor motor cu roșu care mai este cunoscut ca și “check engine”. La apariția acestui martor trebuie să oprești auto de urgentă pentru a evita daune majore ale motorului.
  • Martor temperatură sistem răcire ridicată. Când acest martor este activ indică faptul că motorul este supraîncălzit și trebuie să-l oprești imediat pentru a evita distrugerea.
  • Martor ulei de cluloare roșie indică o problemă de presiune a uleiului sau de temperatură ridicată.
  • Martorul baterie de culoare roșie indică faptul ca alternatorul nu încarcă sau bateria mașinii are o problemă.
  • Martorul alte pericole indică faptul că mașina are o defecțiune la sistemul de frânare sau frâna de parcare este acționară.

Citeşte şi:
Cea mai simplă metodă prin care poți obține certificatul fiscal auto. Noi așa am făcut
Camere Roviniete în România. Unde sunt amplasate. Lista completă pe județe

  • Martor filtru particule de culoare galbenă indica faptul ca filtrul de particule este încărcat cu funingine sau nu mai tratează gazele arse în ms corespunzător.
  • Martorul de culoare galbenă care reprezintă o spirală indică faptul că bujia incandescentă nu se mai încălzește sau releul de preîncălzire este defect.
  • Martorii de culoare verde care reprezintă o săgeată către stanga sau dreapta indică faptul ca maneta de semnalizare a direcției de deplasare este acționată.
  • Martorul de culoare verde care reprezintă un far indică faptul că luminile de întâlnire(faza scurtă) sunt aprinse.
  • Martorul de culoare albastră care reprezintă un far indică faptul că luminile de drum(faza lungă) sunt aprinse.

Îți recomandăm și