Ore de liniște la bloc. Care este orarul, ce amenzi există și cum poți să depui plângere

Ore de liniște la bloc. Care este orarul, ce amenzi există și cum poți să depui plângere

Nerespectarea orelor de linişte de la bloc atrage cu sine o serie de amenzi. De cele mai multe ori, locatarii nu ştiu cu exactitate care este programul de linişte şi de aceea nu este respectat întotdeauna.

În 2021, orele de linişte pentru cei care locuiesc la bloc sunt aceleaşi ca înainte, numai amenzile sunt mai mari. Legea care reglementează normele de convieţuire socială şi a ordinii şi liniştii publice este cea cu nr 61 pe 1991 şi prin modificările care i-au fost aduse sancţionează mult mai dur încălcările sale, din 2021.

Care sunt orele de linişte în 2021, la bloc?

“Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, spune legea anterior menţionată.

Intervalele orare respectate în toată ţara sunt de 22:00 – 08:00 şi 13:00 – 14:00. În restul timpului, sunt permise construcţiile şi gălăgia sau larma, dar până la o anumită intensitate. Căci există şi amenzi pentru tulburarea liniştii publice dacă la ora 9:00 dimineaţa bubuie boxele sau bormaşinile fac un zgomot mult prea mare. În aceste intervale de ore este interzisă folosirea sculelor electrice care fac zgomote sau a ciocanelor, ori a circularelor electrice.

Totodată, adunarea generală a asociaţiei de locatari poate realiza un alt program şi un alt mod de conduită, ce va fi semnat în prealabil de toţi locatarii şi apoi va fi respectată de toţi aceştia. Noul program semnat şi parafat de asociaţie trebuie afişat la avizierul blocului pentru ca toţi locatarii să ia aminte de el.

Citeşte şi:
Ce părere are Cătălin Botezatu despre Adelina Pestriţu? Ce a putut spune despre ea
Valentino, interlopul din Constanţa, condamnat cu executare

Persoanele care fac gălăgie şi nu respectă liniştea în intervalul orar menţionat mai sus vor fi amendaţi cu până la 1500 de lei. Dacă liniştea locatarilor este tulburată în mod repetat şi vecinii vor face zgomote sau vor asculta muzică la volum mare în timpul programului de linişte ar putea să fie obligaţi să facă muncă în folosul comunităţii.

Legea privind orele de linişte şi încălcarea lor se aplică în aceeaşi măsură atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Îți recomandăm și