Certificat de naştere

Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte și documente necesare

Certificatul de naştere poate fi înlocuit sau se poate elibera un duplicat în cazul în care l-aţi pierdut. Mare atenţie, însă, dacă deterioraţi actele şi mergeţi să declaraţi asta pentru a primi un nou document, trebuie să ştiţi că este foarte posibil să fiţi amendaţi.

Dacă aţi rămas fără certificatul de naştere dintr-un motiv sau altul, atunci trebuie să mergeţi la Serviciul de Stare Civilă, acolo unde trebuie să completaţi o cerere iar în baza acesteia veţi primi ulterior şi duplicatul de care aveţi nevoie.

Cum se schimbă certificatul de naştere?

„Solicitarea se face personal, de la locul nașterii sau de la localitatea de domiciliu, prin corespondență, cu împuternicire specială. Minorii cu vârstă cuprinsă între 14 și 18 ani pot solicita certificatul de naștere cu unul dintre părinți sau tutorii legali, iar copiii cu vârsta mai mică de 14 ani pot obține certificatul de naștere în baza unei cereri făcute de părinți”, spun specialiştii.

Taxa este de 13 lei, iar documentul va fi gata fie pe loc, în cazul în care acest lucru este realizabil în instituţia la care vă deplasaţi, ori în maximum 3 zile lucrătoare.

Există şi posibilitatea de a vă elibera un nou document în regim de urgenţă, în cazul în care acest act vă trebuie imediat, dar va trebui să achitaţi o taxă în valoare de 36 de lei. În cele mai multe instituţii, duplicatul certificatului de naştere se eliberează pe loc şi fără să fie nevoie de taxe, ci doar de un timbru de 2 lei.

Citeşte şi:
Ore de liniște la bloc. Care este orarul, ce amenzi există și cum poți să depui plângere
Ce a făcut Cătălin Măruţă după ce l-a umilit Alexandra Stan în timpul unui podcast

Există însă şi altele, în funcţie de zona în care mergeţi, în care acestea nu pot fi eliberate cu rapiditate şi urgenţa se plăteşte.

Nu uitaţi să mergeţi pregătiţi cu bani, în cazul în care doriţi să schimbaţi un certificat de naştere ce a fost avariat serios. Amenda pentru acest fapt este cuprinsă între 100 şi 200 de lei şi nu veţi putea primi un document nou dacă nu o achitaţi pe aceasta, pentru distrugerea celui vechi.

Îți recomandăm și